ponedeljek, 27. avgust 2012

IZLET V BARCELONO 15-19.8.2011

Seveda pa si nisva ogledala le tekme, temveč sva se potepala tudi po mestu, ki naju je izredno navdušilo. Mesto sicer ne spada med največje na svetu (ima okrog 1.6 milijona prebivalcev), vseeno pa ga nihče ne sme izpustiti iz svojega koledarja potovanj. Če naštejem le nekaj stvari, ki si jih je potrebno ogledati, mi boste sigurno verjeli.
Športni kompleks NOU CAMP

Dvorana Blaugrana, zgrajena leta 1971, kapaciteta 7585.


Na stadionu Nou Camp


Muzej FC BARCELONE

Ulica La Rambla


Najpomembnejša ulica (promenada) v mestu. Povezuje Katalonski trg s pristaniščem Port Vell. Dolga je 1,2 km.


Spomenik Krištofu Kolumbu, stoji na mestu, kjer se je pomorščak vrnil s prvega potovanja v Ameriko. Postavili so ga leta 1988, visok je 60 m.

Akvarij


Gre za enega največjih akvarijev v tem delu Evrope. Sestavljen je iz 35 manjših akvarijev in 80 m dolgega podvodnega tunela. V njem lahko uživate v pogledu na več kot 11.000 morskih živali.

Temple Expiaturi de la Sagrada Familia (Spokorniško svetišče svete družine)


Gre za največjo znamenitost mesta, rimokatoliško cerkev, katere gradnja se je pod načrti arhitekta Antonia Gaudija začela že daljnega leta 1882. Končana naj bi bila šele leta 2026, ob stoletnici Gaudijeve smrti. Gradi se izključno iz naslova donacij.

Park Guell


Pod načrti Antonia Gaudija izgrajen med leti 1900-1914. Sprva je bil mišjen kot del nadstandarne soseske, ki pa ni bila nikoli dokončana. Zamisel zanjo je dobil Eusebi Guell, velik podpornik Gaudijevih del.

Predel hriba Montjuic (prizorišče OI 1992)


Olimpijski stadion, izgrajen leta 1927. Danes ima ime po Lluisu Companysu, bivšem predsedniku katalonske vlade, ki ga je na hribu Montjuic dal ubiti general Franco. Sprejme 55.296 gledalcev.


Antena Montjuic, oblikovana kot roka v kateri je kopje. Zgrajena leta 1992, visoka 136 m. V času OI je omogočila oddajanje TV signala.


Dvorana Palau Sant Jordi. Olimpijska dvorana, odprta od leta 1990. Sprejme lahko od 16.500 do kar 24.000 gledalcev.


Pogled s hriba na pristanišče Port Vell.

Gotska četrt


Del le te je tudi nekdanji in sedanji sedež katalonske vlade.

Osrednja tržnica La Boqueria


Na njej najdemo več kot 800 stojnic

Španska vas


Muzej na prostem, zgrajen za EXPO 1929. Gre za zbirek arhitekture, stilov, kultur iz različnih delov Španije. Sestavlja jo 117 stavb.

Casa Mila (La Pedrera)


Tako imenovani kamnolom je zasnoval Antonio Gaudi leta 1912 za družino Mila. Gre za eno najznamenitejših stavb v Evropi.

Španski trg


Ob španskem trgu leži Arenas Barcelona, nekdanje pristanišče bikoborb, danes velik trgovinski in zabaviščni center. Izgrajena med leti 1889-1900.


Eden najpomembnejših trgov v Barceloni, zgrajen za EXPO 1929. Leži ob vznožju hriba Montjuic, sestavlja pa ga npr. Nacionalna palača, muzej katalonske umetnosti, dva benečanska stolpa, večje število fontan itd. Ob večerih nudi izjemen prizor različno obarvanih fontan.

Ni komentarjev:

Objavite komentar