petek, 1. februar 2013

OPATIJA 5-10.7.2012


Z ženo sva si privoščila šestdnevni poletni oddih v verjetno vodilnem turističnem kraju na Hrvaškem, Opatiji. Izbira je bila enostavna. Gre za kraj v kvarnerskem zalivu pod najvišjo istrsko goro - Učko, katerega razvoj se je začel pred slabimi 170 leti, ko so v Opatiji zgradili prvo vilo, vilo Angiolino. Mesto zaznamujejo izjemni parki in prečudovite vile iz časa Avstroogrske.


Najin hotel - Četiri Opatijska Cvijeta. Hotel je sestavljen iz štirih vil, ki nosijo imena po najbolj znanih cvetovih Opatije (Camellia, Melia, Wisteria, Magnolia).


Hotel Milenij - velja za najbolj luksuzni hotel v Opatiji, nahaja se v samem centru mesta ob sprehajališču Slatina.


Hotel Kvarner - prvi moderni hotel na jadranu iz leta 1884. Ima izjemno teraso, a ne preveč čudovito notranjost. V njem naj bi bivali številni evropski kralji in cesarji Avstroogrske. V njem je nekaj časa potekal tudi izbor hrvaške pesmi evrovizije - DORA, in sicer v precej znani Kristalni dvorani.


Hotel Imperial - drugi najstarejši hotel v mestu iz leta 1885. Zgrajen zaradi premajhnosti hotela Kvarner. V njem naj bi bival Tito, Franc Jožef II. itd...


Lungomare (sprehajališče Franca Jožefa I.) - 12 km dolgo sprehajališče, ki povezuje Volosko, Opatijo, Ičiče in Lovran. Začeli so ga urejati ob nastanku prvih hotelov. Za naju je predstavljal izjemno pešpot ob morju.


Djevojka sa galebom - simbol mesta, delo kiparja Carja iz leta 1953. Kot so nam povedali, je na tem mestu do takrat stal kip Madonne del Mare, ki naj bi bedela nad dušo grofa Kesselstadta, ki je izginil v nevihti leta 1891.

Opatijski perivoj (park Angiolina in park Sveti Jakov)

Hortikulturni spomenik mesta. V njem naj bi bilo okoli 150 vrst rastlin.


Vila Angiolina - simbol začetka turizma v Opatiji. Danes v njej muzej turizma.


Cerkev sv. Jakova - zgrajena pred slabimi 600 leti kot kolonija benediktincev. Po njih je mesto tudi dobilo ime.


Madona - kopija kipa Madonna Del Mare. Originalni kip je stal na mestu današnjega kipa Djevojka sa galebom. Po tem, ko ga je morje izruvalo, so ga prestavili v Vilo Angiolino.


Ljetna pozornica - prizorišče številnih koncertov, baletov, kinematografski predstav. V času najinega dopusta je potekal Festival Opatija.


Fontana Helios in Selena - naj bi predstavljala sonce (Helios) in mesec (Selena), personificirana v mitološkem bratu in sestri.


Center mesta in plaža Slatina - gre za največjo plažo v mestu.


Hrvatska ulica slavnih na Slatini - marmornate zvezde v čast osebam, ki so doprinesle k promociji Hrvaške (šport, umetnost, znanost). Sprva so postavili osem zvezd, med njimi Janici Kostelič, Oliverju Dragojeviču, Krešimirju Čosiću in Draženu Petroviču. Danes ulica zajema 32 marmornatih zvezd.

Ni komentarjev:

Objavite komentar