petek, 18. julij 2014

MEDVEŠČAK ZAGREB - SEVERSTAL CHEREPOVETS
ARENA ZAGREB
27.1.2014


Z ženo sva januarja obiskala tekmo KHL v Zagrebu. Gre za drugo najmočnejše, klubsko hokejsk tekmovanje na svetu. Polno ime lige, ustanovljene leta 2008,  je Kontinentalna hokejska liga. Večina hokejskih klubov, od 28, je iz Rusije, kar 21, v njej pa nastopajo tudi klubi iz Kazahstana, Belorusije, Latvije, Ukrajine, Češke, Slovaške in Hrvaške. V dosedanjih sedmih sezonah sta po dvakrat Gagarinov pokal osvojili ekipi Dinama iz Moskve in AK Bars iz Kazana, po enkrat pa Salavat Julajev, Ska Sankt Petersburg in Metalurg Magnitogorsk. Liga je nastala iz Ruske Superlige in je sprva štela 24 klubov. 


Tekma med domačim Medveščakom in Severstalom iz Cheropevetsa se je odvila v sklopu PAN Arena Ice Feverja. Gre za sklop tekem, ki jih Medveščak odigra v največji zagrebški dvorani, Areni Zagreb, ki se nahaja v zagrebškem predelu Remetinac. Drugače svoje klube Medveščak gosti v Domu Športov. Areno Zagreb so za potrebe Svetovnega prvenstva v rokometu leta 2009 odprli 28.12.2008 s koncertom skupine Prljavo kazalište, tega se je udeležilo 22.500 obiskovalcev. Dan prej sta tekmo v rokometu odigrali reprezentanci Hrvaške in Rusije. Drugače lahko Arena sprejme v času koncerTov kar do 24.000 obiskovalcev, za košarkarske tekme je kapaciteta okoli 16.200, za rokomet in hokej pa dobrih 15.000. Poleg koncerTov in športnih dogodkov se v njej odvijajo tudi kongresi in razstave.


Arena Zgerb je do sedaj gostila številne glasbenike svetovnega formata, od Beyonce, Lady Gaga, Shakire, Stinga, Georga Michaela, Joe Cockerja, do skupine Il Divo in Joseja Carerasa pa tudi Zdravka Čoliča, Halida Bešliča, Lepo Breno in Tonya Cetinskega. V njej sta bili odigrani tudi dve prvenstvi, Svetovno prvenstvo v rokometu leta 2009 in EURO v futsalu 2012.

Ogledala sva si tekmo med najboljšim hrvaškim hokejskim klubom Medveščakom in ruskim klubom Severstal Cherepovets. Medveščak je bil ustanovljen leta 1961, gre za trikratnega zmagovalca jugoslovanske hokejske lige in štirikratnega zmagovalca jugoslovanskega pokala. Na Hrvaškem je 16 krat osvojil domače prvenstvo.


Zig-Zag, Med-veš-čak

Leta 2013 je postal 28 član KHL Lige, v debitantski sezoni se je uvrstil v končnico, kjer je izpadel v prvem krogu proti LEV-u iz Prage s 4-0. 

V svoji prvi sezoni so predstavljali pravo osvežitev lige, podrli so rekord v jakosti navijanja, prav tako so bile njihove tekme najbolj obiskane izmed vseh klubov iz KHL-a.


Če omenim še samo tekmo. Medveščak jo je izgubil po kazenskih strelih z 1-2. Povedli so gostje v 43. minuti z zadetkom Monakhova, izenačili domači minuto zatem, zadel je Thomas. Tekmo si je ogledalo 13.200 gledalcev.


Hokejska tekma se je, kot sem že omenil, odigrala v sklopu PAN ARENA ICE FEVERJA. 


Gre za priznano hrvaško pivo, ki ga proizvaja Carlsberg Hrvaška.


V sklopu športnega kompleksa so 5.11.2010 odprli še največji zabaviščno-trgovski center v Zagrebu, Arena Centar. Pred njim se nahaja kar 3000 parkirnih mest. V njem se nahaja 10 velikih ter 200 majhnih in srednjih trgovin in Interspar, največji hipermarket na Hrvaškem. 


V njem najdemo številne priznane trgovine.


V centru se nahaja tudi veliki kino kompleks Cinestar, v njem se nahaja prvi 4DX kino na Hrvaškem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar