ponedeljek, 14. julij 2014

MOZIRSKI GAJ 5.5.2014


V začetku maja sva z ženo obiskala cvetlični park v Mozirju - Mozirski gaj, ki so ga domačini s pomočjo vrtnarjev uredili v 80. letih prejšnjega stoletja. Z urejanjem parka so začeli leta 1974, odprli pa so ga štiri leta kasneje, in sicer 27.4.1978. Prvo leto ga je obiskalo okoli 80,000 obiskovalcev. Za te je odprt šest mesecev, od aprila do septembra. Na 7 ha površine se skozi leto marsikaj dogaja, v času najinega obiska se je tako npr. končala razstava tulipanov. Sam park je kakih 70 km oddaljen od Ljubljane, tako da je obisk parka primeren kot npr. popldanski izlet. Tudi vstopnina ni previsoka, na osebo pet evrov.







Na spodnji sliki vidimo razgledni stolp. Gre za 18 m visok stolp v Mozirskem gaju, katerega višina znaša 18 m. Sestavljen je iz pritličja in iz petih nadstropij. Stolp nudi prekrasen pogled na okolico, zelenice, cvetlične grede, vode in številne etnografske objekte v gaju.





V gaju se nahaja tudi kapelica sv. Valentina, v njej se je možno tudi poročiti.




Japosnski vrt - spodaj.



Mlin, ki so ga prestavili iz zg. toka Ljubije, nekoč last Pleške domačije iz Šmihela nad Mozirjem.


Čebelnjak


V parku je na ogled tudi Zgornjesavinjski želodec, torej trajni suhomesnati proizvod, ki nastane tako, da se najboljši kosi ohlajenega svinjskega mesa zmeljejo, doda se na koščke narezana trda slanina, sol, poper in česnova voda. Te sestavine se nato polnijo v dobro očiščene svinjske mehurje, nato se sušijo. Izdelek je zaščiten z geografsko označbo.





Ni komentarjev:

Objavite komentar