ponedeljek, 16. november 2015

VRBSKO JEZERO IN MINIMUNDUS 11.8.2014


Sredi avgusta, leta 2014, smo se z družino odpravili na Koroško, ki je znana po več kot 200 jezerih, večine primernih za kopanje. Po dobri uri vožnje smo prispeli do najbolj znanega jezera, hkrati največjega, do Vrbskega jezera. Ob njem se zbirajo bogataši, da v gurmanskih restavracijah in v prestižnih vilah uživajo počitnice. Pričakala nas je turkizno modra barva vode, na njej prestižna plovila. Jezero se nahaja na zahodni strani Celovca in se razprostira do mesta Vrba, po avstrijsko Velden. Njegova površina znaša slabih 20 kvadratnih kilometrov, dolžina 16,5 km, široko pa je od pol kilometra do 1,35 km. Največjo globino doseže na 82,5 m. Na jezeru se nahajata tudi dva otoka, Kačji in Kapucinski. Ob jezeru ležijo številna naselja, od Poreč, Ribnice, Krive Vrbe, Otoka, do že omenjenega Celovca, Vrbe...


Zaradi navala tujcev, ki kupujejo vile, ki praviloma stojijo ob jezero, jezero z večih mest ni dostopno za obiskovalce. Praviloma nepremičnine kupujejo Rusi in Nemci, predvsem Rusi so cene praviloma pognali tako visoko, da so te postale previsoke za domačine. O nedostopnosti jezera smo se prepričali tudi sami.

Obisk jezera smo začeli na njegovi zahodni strani, v Vrbi oziroma Veldnu. Gre za dvojezično, verjetno najpomembnejše turistično naselje ob Vrbskem jezeru. V njem danes živi okoli 3 procente Slovencev. Najzgodnejša omemba kraja, ki je po naselitvi Slovanov v vzhodne Alpe postalo del samostojne kneževine Karantanije je iz leta 1150. Kasneje je območje večkrat spremenilo svoje lastnike, med njimi je nekaj časa pripadalo tudi celjskim grofom. Ob odpravi gospostva je bila leta 1850 ustanovljen samostojna občina Vrba. Kmalu se je začel razvijati turizem, s prvo ladijsko linijo s parnikom Maria Worth, z gradnjo železnice in z gradnjo kopališč. Leta 1881 je požar uničil skoraj celotno vas. Na njenem mestu je kmalu zraslo mondeno letovišče. Še v začetki 20. stoletja je tukaj živelo večinsko slovensko prebivalstvo. Kasneje, leta 1920 je bila občina vključena v B cono plebiscitnega ozemlja, do samega glasovanja pa po zmagi Avstrije v coni A ni prišlo.


Osrednjo stavbo v mestu predstavlja grajski hotel iz verige hotelov Falkensteiner. Razprostira se na 3.600 kvadratnih metrih in nudi prvovrstno kulinarično ponudbo z dvema michelinovima zvezdicama, center dobrega počutja in zdravje, ki je najboljši v Avstriji, razkošne sobe in apartmane, zasebni Beach Club z zunanjem bazenom itd...Grad je bil zgrajen leta 1590, leta 1762 je bil uničen v požaru, po prenovi, leta 1890, je bil v njem hotel. Postal je pribežališče bogatih, v njem so posneli tudi film in TV serijo. Sedanjo podobo mu je dal prejšnji lastnik, nemški industrialist Gunther Sachs, ki je bil nekega časa poročen tudi z igralko Bridget Bardot.


Vrba je znana tudi po kazinoju, ki v tem kraju z nekaj prekinitvami deluje že od leta 1922.


Osrednji del mesta z dolgo promenado in z ladjicami s katerimi se lahko zapeljete po jezeru.


Letno kopališče ob jezeru v Vrbi.


Pred obiskom Minimundusa smo se ustavili tudi v kraju Otok oziroma Maria Worth. Gre za občino, katere glavno naselje je do leta 1770 ležalo na otoku, po katerem je nato tudi dobilo ime. Kasneje so otok spojili s celino. Ob upadu gladine se je otok spojil s celino.


Ker smo bili sredi avgusta je bila voda prijetno topla, zato smo namočili noge v jezero.


Poleti se namreč jezero segreje tudi do več kot 25 stopinj celzija.


Danes na otoku živi slabih 1300 prebivalcev. Nemško ime je mesto dobilo po cerkvici, ki stoji v njem. Celotno območje občine je bilo vse od časov Karantanije poseljeno z večinskim slovensko govorečim prebivalstvom. Leta 1920 je bila občina del cone A plebiscitnega ozemlja. Na plebiscitu se je dve tretjini prebivalstva odločili za nedeljeno Koroško v okviru Avstrije. Danes v občini živi le 1,1 procenta slovenskega prebivalstva.


Osrednjo znamenitost predstavlja župnijska cerkev in nekdanja samostanska cerkev svetih Primoža in Felicijana, ki leži na najvišji točki polotoka. Cerkev se prvič omenja v pisnih virih, leta 894 kot Maria Werd. Od konca 9. stoletja je bila pražupnija in misijonsko središče freisinške škofije za pokristjanjevanje slovenskih Karantancev.

Prvotna cerkev je pogorela leta 1399, današnjo so na tem mestu gradili okoli 100 let, gre za gotsko lepotico z baročno opremo.


Danes je cerkev veliko romarsko središče, zaradi idilične lege pa ena od najbolj priljubljenih cerkva na Koroškem za birme in poroke.


Škof Waldo je v 9. stoletju v cerkev prenesel relikvije rimskih mučencev Primoža in Felicijana iz rimske cerkve svetega Štefana. Po tem je cerkev tudi dobila ime.


Božja mati na prestolu visokega oltarja v cerkvi.


Za cerkvijo se nahaja skrbno urejeno pokopališče, z romansko kostnico v okrogli stavbi.


No, pa smo prispeli pred Minimundus v bližini Celovca. Na parkirišču nas je pozdravila velika kača. Namreč, ob Minimundusu se nahaja terarij, kjer se na ogled postavijo številni plazilci, kače.


In, kmalu smo se znašli na vhodu. Vstopnica za odraslo osebo znaša 13 evrov, otroci do šestega leta imajo zastonj vstop, ostali otroci pa plačajo 8 evrov. Trenutno, ko pišem ta blog je Minimundus zaprt zaradi prenove. Znova naj bi ga odprli spomladi 2016.


Minimundus - svet v malem, je leta 1958 ustanovilo združenje REŠIMO OTROKE, še danes pa je koroška podružnica te organizacije 100 odstotni lastnik. Tako gre ves denar, ki ga obiskovalci porabijo v Minimundusu v fond organizacije REŠIMO OTROKE - Koroška. Drugače pa sprehod po parku nudi izjemen užitek ob ogledu modelov, ki so postavljeni v merilu 1 proti 25. Nekateri tudi iz izvirnih materialov. Modeli predstavljajo najpomembnejše in najlepše zgradbe sveta. Zgodba se je začela leta 1958, ko je takratni predsednik organizacije REŠIMO OTROKE, dr. Peter Zojer odkupil takratni Minimundus z 20 modeli. Park so nato odprli 3.7.1959. Leta 1967 so zabeležili milijontega obiskovalca, leta 1983 sedemmilijontega.


V Minimundusu so postavljene najpomembnejše arhitekturne stvaritve iz 46 držav, vseh skupaj je 156. Od tega tudi tri iz Slovenije, Blejski grad in otok ter Narodna Univerzitetna knjižnica iz Ljubljane. Spodaj se nahajajo slike nekaterih modelov, ki smo si jih ogledali.


Tempelj Abu Simbel iz 13. stoletja iz Egipta.


Vladna palača iz Santiaga v Čilu, palača La Moneda.


Independence Hall iz Philadelphie, v njej so Američani leta 1776 razglasili neodvisnost. V ozadju Hollywoodski napis iz Los Angelesa.


Model Bele hiše iz Washingtona.


Blejski otok.


Kip svobode iz New Yorka, odkrit leta 1886.


Grad Miramare iz bližine Trsta.


Partenon iz Aten.


Sofijina katedrala iz Kijeva.


Univerzitetna knjižnica iz Mexico Citya.


Grobnica Tadž Mahal iz Agre v Indiji.


Kitajski zid.


Kužno znamenje iz grajskega hriba v Budimpešti.


Mošeja v Banda Acehu iz otoka Sumatra.


Piramida El Castillo, iz mehiškega mesta Chichen Itza.


Tempelj Kumbum iz Tibeta.


Tempelj Borobudur, ki stoji na otoku Java.


Železniški most v Brucku na Muri.


Po parku vozijo tudi številni majhni vlakci.


Bazilika svetega Marka iz Benetk, ob njej zvonik Campanile.


Sydneyska opera.


Mestna hiša v Bruslju.


Černivško gledališče iz Ukrajine.


Grad v Osaki.


Sagrada Familia in Casa Mila iz Barcelone.


Park Guell v Barceloni.


Sulejmanova mošeja v Istanbulu.


Stara mestna hiša v Pragi.


Dvorec Belvedere, Dunaj.


Slavolok zmage v Parizu.


NUK, Ljubljana.


Muzej Louvre iz Pariza.


Borza v Kopenhagnu.


Katedrala svetega Vasilija iz Moskve.


Stolp iz Pise.


Trg s katedralo in poševni stolp v Pisi.


Katedrala, Brasilia.


Dunajsko veliko kolo.


Eifflov stolp iz Pariza.




Haydnova cerkev v Eisenstadtu.


Vesoljsko plovilo Space Shuttle, Cape Canaveral.


Bazilika svetega Štefana, Dunaj.


Najdražji eksponent v parku, trg svetega Petra. Modelirali so ga sedem let. Projekt je bil razdeljen med več modelarskih šol.


Atomij 58 iz Bruslja.


Graški Schlossberg.


Leta 2010 je na površini 400 kvadratnih metrov nastalo pustolovsko igrišče s toboganom, plezalno steno, igralno ladjo za otroke, vodnim tokom itd...






Na koncu obiska lahko kupite slikico z vami ob eni znamenitosti.


Še zadnja slika iz Minimundusa.


Za konec bi omenil še eno, novejšo turistično atrakcijo Vrbskega jezera. Gre za razgledni stolp v kraju Pyramidenkogel, ki nosi slovensko ime Jedvovca. Gre za 851 m visok hrib na južni strani jezera, v bližini mesta Otok oziroma Maria Worth. Prvotni stolp iz jekla in betona je bil postavljen med letoma 1966 in 1968. Leta 2008 je sprejel petmilijontega obiskovalca. V juliju 2006 so se pojavili prvi načrti za gradnjo novega stolpa, le tega so začeli postavljati v letu 2008. Novi stolp je bil zgrajen iz lesa in jekla in predstavlja najvišji leseni stolp za opazovanje na svetu.


Stolp je visok 100 m. Na višini 83 m se nahaja platforma za obiskovalce, na 70 m kavarna in na 66 m začetek največjega tobogana v  Evropi. Na stolp se lahko v 30 sekundah povzpnete z dvigalom, lahko pa ga premagate po 441 stopnicah. Za obisk stolpa morate plačati 11 evrov vstopnine, če se pa želite zapeljati po toboganu pa je potrebno doplačati še 4 evre.

Priporočam kot enodnevni družinski izlet.

Ni komentarjev:

Objavite komentar