petek, 23. november 2012

PO NIZOZEMSKI - OD CVETOČIH POLJ, PRISTANIŠČ, MODRE KERAMIKE, DO MUZEJA NA PROSTEM

Poleg Amsterdama smo obiskali še osem drugih mest. O tem priča spodnja fotogalerija.

AALSMER
Majhno mestece v bližini Amsterdama, znano predvsem po borzi cvetja.


V tej stavbi, ki spada, po površini, med največje stavbe na svetu, poteka največja dražba cvetja na svetu. Cena cvetja se tukaj določa na podlagi dnevnega povpraševanja in ponudbe.


Vsak delovni dan se na tem mestu trguje z 19 milijonov kosov cvetja.


Dražbo si lahko ogledajo tudi obiskovalci.

KEUKENHOF

Leži blizu mesta Lisse, znanj je po največjem nasadu cvetja na svetu. Nekateri mu pravijo kar vrt Evrope.


Nasad cvetja naj bi bil velik kar 32 ha, vsako leto pa posadijo okoli 7 milijonov cvetlic. Vrt je odprt dva meseca, od sredine marca do sredine maja. Deluje že 63 let.


Bil je odprt z dvojnim namenom. Prvič zato, da bi naj vsem cvetličarjem v Evropi omogočili, da na enem mestu predstavijo svoje hibride, in drugič, poskušali so spodbuditi nizozemsko izvozno industrijo cvetja. Ta bi danes naj bila največja na svetu.


Vsako leto se v parku predstavi ena država. Letos je to bila Poljska.

DELFT

Mesto, ki leži južneje od Amsterdama. Znano predvsem po treh stvareh. Po keramični delavnici, Delft Blue Pottery, po slikarju Veermerju in po Tehnološki univerzi.


Delft Blue Pottery - ena od dveh delavnic, ki proizvajata originalno delftsko keramika. Pred 300 leti bi jih naj bilo še več kot 30. Ko ni bilo več izvoza keramike iz Kitajske, so jo začeli proizvajati v državi.


Gre za izjemno drage izdelke, tudi najmanjši stanejo več kot 10 evrov. Pri nakupu dobiš tudi certifikat.


Nieuwe Kerk (Nova cerkev) - gre za protestantsko cerkev, ki leži na glavnem trgu, nasproti mestne hiše. Znana po drugem najvišjem stolpu v državi, po mavzoleju Wiljema Oranškega in po grobnici ostalih članov družine Oranje.


Nekdanja mestna hiša, danes namenjena predvsem porokam. Zgrajena med leti 1618-1620.


Spomenik Hugo Grotiusu - nizozemski pravnik, pesnik, filozof. Je eden od začetnikov mednarodnega prava. Tudi on je pokopan v Novi cerkvi.


Hiša slikarja Johaneesa Vermeerja - gre za enega bolj znanih nizozesmkih slikarjev. Ustvaril je le nekaj slik. Predvsem je slikal domači notranji interier hiš. Najbolj znana slika naj bi bila Deklica z bisernim uhanom.

ROTTERDAM

Drugo največje mesto v državi, znano po največjem pristanišču v Evropi in po univerzi Erasmus.


Opazovalni stolp EUROMAST, zgrajen za Floriado leta 1960. Sprva naj bi bil visok 101 m, nato so mu še dodali vesoljni stolp, zdaj meri kar 186 m.


Stadion De Kuip - verjetno najpomembnejši stadion v državi. Zgrajen pred 75 leti. Gostil je kar 10 final evropskih tekmovanj, nazadnje finale pokala Uefa, leta 2002. Prav tako je bilo na njem odigrano finale EURA 2000, med Francijo in Italijo. Sprejme okoli 51.000 gledalcev.


V ozadju največje pristanišče v Evropi in po prometu drugo največje na svetu. Za Šanghajskim.

DEN HAAG

Tretje največje mesto Nizozemske. Sedež nizozemske vlade, parlamenta, vrhovnega sodišča in tudi vseh tujih veleposlaništev. Kljub temu je po ustavi glavno mesto Amsterdam. Tukaj je tudi sedež Meddržavnega sodišča in Mednarodnega kazenskega sodišča.


Sedež nizozemske vlade in parlamenta.


Spomenik Wiljemu Tihemu oz. Oranškemu. Bil glavni vodja upora proti špancem. Stoji pred palačo Noordeinde.


Noordeinde - ena od treh palač nizozemske kraljeve družine. Sprva je bila mišljena kot zimska rezidenca nizozemskih kraljev, danes velja za delovno palačo kraljice Beatrix.


Palača Miru - v njej sedež Meddržavnega sodišča, Trajnega sodišča za arbitraže, Akademije za mednarodno pravo .

SCHEVENINGEN

Mesto ob severnem morju, v neposredni bližini Haaga. Znano kot letno letovišče, predvsem Rusov in po zaporo za zločince iz vojne v bivši SFRJ.


Hotel Kurhaus - najbolj znamenita stavba letovišča. Zgrajen pred skoraj 120 leti. Vmes je bil zaprt, odprt spet od leta 1979.


Velika peščena plaža v Scheveningu.

ZAANSE SCHANS

Mesto znano po muzeju na prostem, hrani zbirko zgodovinskih mlinov in hiš.


Nizozemska je poznana kot ena od najbolj znanih pridelovalk sira, obstajajo tudi tržnice za prodajo sira. Najbolj znana sira sta Edamec in Gauda. Mi smo si ogledali proizvodnjo sira.


Pred mlinom.


Cokle so na Nizozemskem popularne že več kot 700 let.


Ogledali smo si tudi proizvodnjo cokel.

VOLENDAM

Mesto, ki leži v neposredni bližini mesta Edam, znanega po siru. Sprva je veljal za njegovo pristanišče, kasneje je Edam dobil svoje pristanišče.


Mesto je znano predvsem po starih ribiških ladjah in po eni od najbolj prepoznavnih narodnih noš države.

Ni komentarjev:

Objavite komentar