sobota, 13. julij 2013

IZLET NA DOLENJSKO 3.6.2013


Spotoma, na poti v zdravilišče Terme Čatež, smo se ustavili ob štirih pomembnejših znamenitostih Dolenjske. Ogledali smo si dva gradova, Otočec in Mokrice in dva samostana, Pleterje ter Kostanjevica.

GRAD OTOČEC

Kulturni spomenik in hkrati edini vodni grad v Sloveniji. Leži na največjem otoku na reki Krki (ob srednji letni vodi jih naštejejo okrog 30). Krka velja za edino slovensko lehnjakotvorno reko. V tem delu reke se lehnjak izloča v obliki obsežnih podvodnih pragov, posledica so otoki.


Grad naj bi nastal sredi 13. stoletja. Kot večina slovenskih gradov se je tudi v tem izmenjalo več lastnikov. Svojo podobo je prav tako večkrat spremenil, dokler ga niso partizani med 2. svetovno vojno požgali . Po vojni so ga nacionalizirali in obnovili.


Grad odlikuje park v angleškem krajinskem slogu. Najstarejša drevesa naj bi bila stara več kot 100 let. Večino pa so jih zasadili ob prenovi.


Danes je v gradu luksuzni pet zvezdični hotel z 10 dvoposteljnimi sobami in šestimi apartmaji.


Del gradu je tudi vrhunska grajska restavracija.


Grad in okolica predstavljata eno od najprivlačnejših lokacij za različne dogodke. Pred slabim mesecem se je na gradu npr. poročil Anže Kopitar. Kraj Otočec je znan tudi po glasbenem festivalu Rock Otočec, ki so ga prvič priredili leta 1976. Letos so ga nažalost organiziral v Ljubljani.

KOSTANJEVICA NA KRKI

Prečudovito majhno mestece, ki leži na umetnem otoku na reki Krki. Velja za najstarejše in hkrati najmanjše mesto na Dolenjskem. Nekateri ga kličejo tudi dolenjske Benetke, saj je zaradi pogostih poplav večkrat poplavljeno. Mestece ima kar nekaj kulturnih spomenikov, prav tako eno pomembno naravno znamenitost, Kostanjeviško jamo.


Samostan Studenec svete Marije je ustanovil koroški vojvoda Spanheimski, in sicer leta 1234. Razcvet z vmesnimi obdobji stagnacije je leta 1785 prekinil cesar Jožef II., saj ga je dal razpustiti. Leta 1942 so ga požgali in delno porušili. V zadnjih 65 letih teče obnova. Samostan je znan po najobsežnejših arakadah v državi. Od leta 1961 pred samostanom deluje kiparski simpozij, Forma Viva, s stalno zbirko na prostem. Leta 1974 je bila v samostanu ustanovljena še Galerija Božidar Jakac. Hrani zbirke umetnikov, ki so povezani z Dolenjsko.


Forma Viva pred samostanom. Prva je bila organizirana prav v Kostanjevici na Krki, drugo prizorišče je bila Seča pri Portorožu. Kasneje še Ravne na Koroškem in Maribor. V Kostanjevici so uporabili krakovski hrastov les, v Seči istrski kame, v Mariboru beton, na Ravnah železo.

MUZEJ NA PROSTEM IN KARTUZIJA PLETERJE

Muzej predstavlja značilno domačijo Šentjernejskega polja iz 19. stoletja. Leži v neposredni bližini kartuzijanskega samostana Pleterje. Nastajati je začel leta 1990.


Sestoji iz več stavb. Prvi objekt v muzeju predstavlja Kegljičeva hiša, ki je bila prenesena iz vasi Ostrog.


Kartuzijanski samostan Pleterje je samostan reda kartuzijanov. Z drugimi besedami, najstrožjega moškega reda v rimokatoliški Cerkvi. Gre za edino delujočo kartuzijo v Sloveniji, ki jo je že daljnega leta 1403 ustanovil grof Herman II. Celjski. Gre za zadnjo (četrto po vrsti) ustanovljeno kartuzijo na Slovenskem.


Gre za izjemno veliko poslopje, ki je bilo kar dvakrat uničeno. Leta 1471 ob turškem vpadu in leta 1943 ob napadu partizanov.


Kartuzijanski red na svetu obsega okoli 400 članov. Živijo v 21 hišah, od tega je 16 moških in pet ženskih. Največ jih je v Franciji in Španiji, po pet.


V Kartuziji obdelujejo kar 30 ha površin. Sadovnjaki, zelenjavni vrt in pašniki se nahajajo znotraj kartuzije, njive, vinogradi navzven. Pri tem imajo tudi svojo lastno prodajalno, v kateri prodajajo cviček, naravna žganja (hruška, jabolka, brinjeve jagode), med, medeni liker itd.


GRAD MOKRICE

Nahaja se streljaj od Čateških toplic, ob meji s Hrvaško. Prvič se omenja leta 1444, čeprav bi naj na tem mestu že prej stala utrdba, pod njo pa naselje. Ime naj bi dobil po močvirnatem območju v okolici. Grad sestavljajo štirje različni obodni trakti, ki oklepajo dvorišče nepravilne tlorisne oblike. Danes je v gradu Hotel Golf Grad Mokrice in nekaj gostinskih prostorov. Prav tako gre za lokacijo primerno za najbolj razkošna poročna slavja.



V neposredni bližini je igrišče za golf z 18 luknjami, ki se razprostira na 70 ha površine v dolžini 5850 m. Okolico gradu krasi mogočen, 200 let star angleški park.


Na dvorišču je ohranjen kamnit vodnjak s krono iz kovanega železa in kipi štirih letnih časov,


Klubska hiša golf kluba Mokrice.


Grajska kapela svete Ane.

1 komentar:

  1. Pozdravljeni! Vaše slike so neverjetne! Ta kraj je videti tako lepa! Nikoli nisem vedel, da obstaja, bom moral iti tja!

    OdgovoriIzbriši