torek, 3. november 2015

SPREJEM SREBRNE SLOVENSKE ODBOJKARSKE REPREZENTANCE NA KONGRESNEM TRGU

 19.10.2015


Cel teden je celotno Slovenijo navduševala naša odbojkarska reprezentanca, ki kljub osvojitvi Evropske lige, na 29. Evropsko prvenstvo v Bolgariji ni bila napotena z visokimi pričakovanji. A, po čarobnem tednu so se naši odbojkarji domov vrnili s srebrom okoli vratu. Premoč so priznali le Francozom, trenutno najmočnejši reprezentanci sveta, zmagovalcem letošnje svetovne lige. V čast temu uspehu jim je MOL, Odbojkarska zveza Slovenije in država priredila nepozabni sprejem na Kongresnem trgu, katerega se je udeležilo več sto ljudi, vključno z mano.


Za ogrevanje pred prihodom odbojkarjem je skrbela hrvaško-slovenska zasedba Mambo Kings, znana po tem, da prepeva uspešnice drugih izvajalcev.


Okoli 14.10 je prispel avtobus z našimi odbojkarji in vodstvom OZS.


Program je povezoval znani slovenski voditelj, Gašper Gapi Bolhar, ki je vsakega člana reprezentance posebej poklical na oder.


Prvo je na oder prišlo vodstvo OZS s predsednikom Metodom Ropretom na čelu in strokovno vodstvo reprezentance.


Nato so sledili reprezentantje, organizatorja igre, Dejan Vinčič in Grega Ropret, korektor Mitja Gasparini, libera Jani Kovačič in Miha Plot, blokerji Alen Pajenk, Danijel Koncilja, Jan Kozamernik in Uroš Pavlovič ter napadsalci Klemen Čebulj, Alen Šket, Jan Klobučar, Jan Pokeršnik.


Kot zadnja dva sta na oder prišla zdaj že legendarni italijanski selektor slovenske reprezentance Andrea Giani ter kapetan in najboljši napadalec Evropskega prvenstva, Tine Urnaut.


Seveda ni šlo brez župana Zorana Jankovića, ki je množici obljubil organizacijo Evropskega prvenstva v odbojki leta 2019 v Stožicah.


Vmes je do besede prišel tudi selektor Giani, ki je spregovoril o prekrasnih fantih, ki sestavljajo našo reprezentanco,


pa kapetan Urnaut,


govor je imela tudi ministrica za šport, Maja Makovec Brenčič.


Še ena gasilska,


pa druga,


in še množica, ki je danes prišla na kongresni trg.


Pred koncem je pa še zapel selektor, in sicer italijanski evergreen Rocca Granate, Marino.


Nato se je dogajanje preselilo pod oder, kjer so bili reprezentantje na voljo novinarjem in oboževalcem.


No, tako je tudi nastala naslednja slika. Slika z legendo svetovne odbojke, 474 kratnim reprezentantom Italije, svetovnim prvakom iz let 1990, 1994, 1998, štirikratnim evropskim prvakom, iz let 1993, 1995, 1999, 2003. Leta 1999 je bil tudi najboljši igralec EP. Ima tri medalje z OI, srebrno iz Atlante 1996 in Aten 2004, bronasto s Sydneya 2000. Je prejemnik tudi dveh najvišjih priznanj za zasluge v domovini, 2000 in 2004. Dvakrat pa je osvojil tudi ligo prvakov, leta 1997 in 1998 z Modeno. V svoji bogati karieri je igral še za Parmo. 


Drugače pa je Slovenija šestič nastopila na Evropskem prvenstvu v odbojki. Najvišjo uvrstitev, 9 mesto, je zasedla leta 2011 na prvenstvu v Avstriji in na Češkem, svoj prvi nastop pa je zabeležila leta 2001, prav tako na Češkem, kjer so fantje zasedli 12. mesto.  Leta 2013, na zadnjem EP, je Slovenija končala kot 13. Največ uspehov na evropskih prvenstvih je doslej imela SZ, ki je naslov osvojila kar 13 krat, v zadnjih 20 letih pa prednjači Italija s štirimi. Slovenija je v dosedanjih tekmah dosegla le tri zmage, leta 2011 so premagali Avstrijo in Turčijo, leta 2013 pa branilce naslova Srbe.

Na tem EP je Slovenija dosegla kar štiri zmage. V prvem kolu je premagal Belorusijo s 3-0, nato v repesažu Nizozemsko s 3-0, v četrtfinalu svetovne prvake Poljake s 3-2, v polfinalu pa še znamenite Italijane s 3-1. Izgubili so v 2. kolu s Poljaki 1-3 in v tretjem z Belgijo 1-3. V finalu pa so priznali še premoč Francozom z 0-3 19-25 27-29 27-29.

Ni komentarjev:

Objavite komentar