sreda, 10. februar 2016

ZMAGOSLAVJE PETRA PREVCA V BISCHOFSHOFNU 6.1.2016


Že nekaj let je bila moja želja, obisk skakalne tekme v okviru Turneje štirih skakalnic, oziroma Novoletne turneje, ki predstavlja najprestižnejše tekmovanje v svetu smučarskih skokov. In letos, ko je blestel naš orel Peter Prevc je bila imenitna priložnost za obisk omenjenega dogodka. Tako sem se ob mnogih težavah, namreč večina slovenskih turističnih agencij je v trenutku razprodala svoje aranžmaje, znašel na odločilni tekmi 63. Novoletne turneje v avstrijskem Bischofshofnu.


Tekme Novoletne turneje se tradicionalno odvijajo na štirih prizoriščih, ki se nikoli niso spreminjala, spreminjal se je mogoče le vrstni red tekem v določenem kraju. Prav tako velja omeniti, da v 63 letih še nikoli ni odpadla nobena tekma Novoletne turneje.


Kot rečeno, turneja se vsako leto odvija na štirih skakalnicah, na kar nas je opozorila tudi tabla takoj ob prihodu v Bischofshofen. V zadnjih nekaj letih se turneja začne na skakalnici Schattenberg v nemškem Oberstdorfu, nadaljuje s tradicionalno tekmo na novoletni dan na skakalnici Olimpiya v Garmisch Partenkirchnu, se preseli v Avstrijo s tekmo na Innsbruškem Bergislu in se zaključi na skakalnici Paula Ausserleitnerja v Bischofshofnu.


Zjutraj smo se tako izpred Hale Tivoli z avtobusom odpeljali v 235 km oddaljeni Bischofshofen. Kraj z okoli 10.300 prebivalci, ki leži v zahodni Avstriji, v deželi Solnograški.


Kraj predstavlja pomembno železniško središče, prav tako leži ob pomembni cesti A 10, ki povezuje Salzburg z Beljakom. Razen novoletne turneje samo mesto skorajda ni poznano po ničemer drugem. Omeniti velja le dve cerkvi, osrednjo cerkev svetega Maksimiljana, ki v svoji notranjost skriva izjemne gotske freske in baročni oltar


in malo manjša cerkev, ki je bila prvič omenjena leta 1359. Obe se nahajata v centru mesta.


Kaj kmalu smo se znašli v centru mesta, na trgu Franza Mohshammerja, ki nosi ime po nekdanjem avstrijskem politiku, ki je umrl v Bischofshofnu. Kot zanimivost, rodil se je v Ljubljani.


V centru smo se znašli dobre tri ure prd tekmo in zabava je bila že v polnem teku.


Na tem mestu bi omenil nekaj hiš, ki krasijo ta trg, večinoma gostiln, ki jih krasi izjemna zunanjost, kar si lahko ogledate na spodnjih slikah.




Na trgu je bilo v tistem trenutku toliko Slovencev, da smo se počutili kot doma v Planici.



Ker je bila tekma na dan svetih Treh kraljev in, ker ta dan v Avstriji predstavlja državni praznik, so bile vse trgovine zaprte. Pijačo in hrano si lahko kupil le na stojnicah in v že omenjenih gostilnah, kjer pa so bile cene na dan tekme izjemno zasoljene, kar ni čudno za mesto, kjer se celo leto nič ne zgodi.


Cena npr. kuhanega vina je bila kar 4 evre, cena npr. enega hotdoga pa kar pet evrov...


Poleg hrane in pijače je bilo možno kupiti tudi drese, kape, šale, v glavnem navijaške artikle, lahko bi rekel vseh, držav, ki nekaj pomenijo v skakalnem športu.


Izstopala je tudi stojnica salzburške pivovarne Stiegl.


Kakšno uro pred začetkom tekme sem se odpravil proti skakalnici Paula Ausserleitnerja, ki leži v severnem delu mesta, slabih 800 m iz centra.


Na skakalnico so se zgrinjale tudi trume slovenskih navijačev, ki naj bi jih na ta dan bilo v Bischofshofnu kar 6 tisoč.


Pogled na skakalnico, ki nosi ime po Paulu Ausserleitnerju, avstrijskem skakalcu, ki se je pri 27 letih smrtno ponesrečil na tej skakalnici.


Pred vstopom je bil opravljen pregled vsakega obiskovalca, ki pa so vseeno lahko  v veliki meri pretihotapili svoje opojne pijače na prizorišče tekme.


Sam sem si tekmo ogledal iz sektorja A, torej iz neposredne bližine skakalnice. Karta za ta sektor je stala 30 evrov, za sektor B 20, za C le 15 evrov.


Dogodek je pokrivala avstrijska nacionalna televizija ORF 1.


Na vhodu na skakalnico.





Tekmo si je ogledalo okoli 25.000 obiskovalcev.





Od tega okoli 6000 Slovencev, ki so množično prišli podpret Petra Prevca.



VIP hiša na drugi strani skakalnice.


Peter Prevc po poskusnem skoku.


Še zadnjo teptanje snega,


mimohod zastav udeleženk


in se je začelo.


V pripravljenosti je bil tudi nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih, Franci Petek, ki je bil gost na RTV Sloveniji.


Na zmagovalca turneje pa je čakal Zlati orel.


Ob skoku Petra Prevca so slovenske zastave zavihrale v zrak


in  Peter je z najdaljšim skokom vodil po prvi seriji skokov.


Njegov največji konkurent Severin Freund je končal na drugem mestu.




Čakanje na drugo serijo.


Čakal jo je tudi slovenski smučarski skakalec, ki se na žalost ni uvrstil na tekmo. Svetovni prvak v poletih iz leta 2012, Robert Kranjec.


Omeniti velja še najstarejšega zmagovalca tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih, japonca Noriakija Kasaija, ki bo letos dopolni 44 let. Gre za legendo skakalnega športa, ki je svoj prvi uspeh dosegel daljnega leta 1992, ko je na letalnici v češkem Harrachovi postal svetovni prvak v poletih. Kot zanimivost velja omeniti, da se je tega leta rodil naš skakalni šampion Peter Prevc,


ki pa ni bil edini Prevc, ki je nastopil na tekmi v Bischofshofnu. Na tekmi je nastopil tudi njegov mlajši brat Domen, ki je zasedel 6. mesto.


Vrhunec smo Slovenci dočakali ob zadnjem skoku tekme, ko je skočil Peter Prevc, ki je s svojim skokom skorajda izboljšal rekordni skok japonca Daikija Ita, ki je pred leti na tej skakalnici skočil kar 143 m, Prevcu je zmanjkalo le pol metra.


Kar pa je bilo dovolj, da je zmagal na tekmi, pred Severinom Freundom in domačim skakalcem Michaelom Hayboeckom.


S tem je po Primožu Peterki, ki je turnejo osvojil leta 1997, postal drugi Slovenec s to lovoriko.


Peter je najprej slavil s sotekmovalci iz reprezentance,



vmes dal intervju za RTV Slovenijo,


njegov brat je medtem, delal selfije s Francijem Petkom,


na koncu pa je slavil še z vodstvom reprezentance.


Nad razpletom pa ni bil razočaran tudi njegov največji konkurent, Nemec Severin Freund, olimpijski prvak iz ekipne tekme v Sočiju, svetovni prvak v poletih iz leta 2014 in zmagovalec svetovnega pokala iz leta 2015.


Najboljši trije na tekmi v Bischofshofnu in na 63. Novoletni turneji. Peter Prevc, Severin Freund in Michael Hayboeck.


Tekmo niso izpustili niti navijači iz Prevčeve domače, Dolenje vasi.


Petre Prevc je tako postal drugi Slovenec z Zlatim orlom.




Tekmovanje se je končalo z veličastnim ognjemetom.


Bil je čas za odhod domov.


Še preden pa zaključim bi dodal še nekaj mejnikov, s katerimi je do sedaj postregla Novoletna turneja. Kot edini skakalec je vse štiri tekme novoletne turneje dobil Nemec Sven Hannavald leta 2002. Enkrat je novoletna turneja imela celo dva zmagovalca, to se je zgodilo leta 2006, ko sta si naslov razdelila Finec Ahonen in Čeh Jnada. Prav Janne Ahonen je skakalec z največ zmagami na novoletni turneji, to je osvojil kar petkrat, Jens Weissflog pa je bil skakalec, ki je dobil največ tekem na Novoletni turneji, kar 10.

Slovenci smo turnejo osvojili dvakrat, leta 1997 je bil uspešen Primož Peterka, letos Peter Prevc, ki je s 1139,5 točkami tudi postavil rekordni izkupiček dosedanjih turnej. Na stopničke smo se uvrstili še dvakrat, leta 2005 je na tretjem mestu novoletne turneje končal Peter Žonta, lansko leto pa še Peter Prevc.

Slovenci smo do sedaj osvojili sedem posamičnih zmag na tekmah novoletne turneje, trikrat je slavil Peter Prevc, in sicer letos v GA-PA, Innsbrucku in Bischofshofnu, dvakrat je uspel Primož Peterka, in sicer obakrat v GA-PA, leta 1997 in leta 2003. Ostali dve zmagi smo Slovenci dosegli v Innsbrucku, leta 1987 s Primožem Ulagom, leta 2004 s Petrom Žonto.

Spodaj prilagam še tabelo vseh zmagovalcev 63. Novoletnih turnej, prav tako zmagovalcev vseh posamičnih tekem.

SezonaZastava Nemčije OberstdorfZastava Nemčije Ga - PaZastava Avstrije InnsbruckZastava Avstrije BischofshofenSkupni zmagovalec
1952/53Zastava Norveške Erling KrokenZastava Norveške Asgeir DølpladsZastava Avstrije Sepp BradlZastava Norveške Halvor NæsZastava Avstrije Sepp Bradl
1953/54Zastava Norveške Olaf B. BjørnstadZastava Norveške Olaf B. BjørnstadZastava Norveške Olaf B. BjørnstadZastava Avstrije Sepp BradlZastava Norveške Olaf B. Bjørnstad
1954/55Zastava Finske Aulis KallakorpiZastava Finske Aulis KallakorpiZastava Norveške Torbjørn RusteZastava Norveške Torbjørn RusteZastava Finske Hemmo Silvennoinen
1955/56Zastava Finske Eino KirjonenZastava Finske Hemmo SilvennoinenFlag of the Soviet Union Koba ZakadzeFlag of the Soviet Union Jurij SkorzovFlag of the Soviet Union Nikolaj Kamenski
1956/57Zastava Finske Pentti UotinenFlag of the Soviet Union Nikolaj KamenskiFlag of the Soviet Union Nikolaj ŠamovZastava Finske Eino KirjonenZastava Finske Pentti Uotinen
1957/58Flag of the Soviet Union Nikolaj KamenskiZastava Avstrije Willi EggerFlag of the German Democratic Republic Helmut RecknagelFlag of the German Democratic Republic Helmut RecknagelFlag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel
1958/59Flag of the German Democratic Republic Helmut RecknagelFlag of the German Democratic Republic Helmut RecknagelFlag of the German Democratic Republic Helmut RecknagelZastava Avstrije Walter HabersatterFlag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel
1959/60Zastava Zahodne Nemčije Max BolkartZastava Zahodne Nemčije Max BolkartZastava Zahodne Nemčije Max BolkartZastava Avstrije Albin PlankZastava Zahodne Nemčije Max Bolkart
1960/61Zastava Finske Juhani KärkinenFlag of the Soviet Union Koba ZakadzeZastava Finske Kalevi KärkinenFlag of the German Democratic Republic Helmut RecknagelFlag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel
1961/62Zastava Finske Eino KirjonenZastava Zahodne Nemčije Georg ThomaZastava Avstrije Willi EggerZastava Avstrije Willi EggerZastava Finske Eino Kirjonen
1962/63Zastava Norveške Toralf EnganZastava Norveške Toralf EnganZastava Norveške Toralf EnganZastava Norveške Torbjørn YggesethZastava Norveške Toralf Engan
1963/64Zastava Norveške Torbjørn YggesethZastava Finske Veikko KankkonenZastava Finske Veikko KankkonenZastava Avstrije Baldur PreimlZastava Finske Veikko Kankkonen
1964/65Zastava Norveške Torgeir BrandtzægZastava Finske Erkki PukkaZastava Norveške Torgeir BrandtzægZastava Norveške Bjørn WirkolaZastava Norveške Torgeir Brandtzæg
1965/66Zastava Finske Veikko KankkonenZastava Finske Paavo LukkariniemiFlag of the German Democratic Republic Dieter NeuendorfZastava Finske Veikko KankkonenZastava Finske Veikko Kankkonen
1966/67Flag of the German Democratic Republic Dieter NeuendorfZastava Norveške Bjørn WirkolaZastava Norveške Bjørn WirkolaZastava Norveške Bjørn WirkolaZastava Norveške Bjørn Wirkola
1967/68Flag of the German Democratic Republic Dieter NeuendorfZastava Norveške Bjørn WirkolaFlag of the Soviet Union Garij NapalkovZastava Češkoslovaške Jiří RaškaZastava Norveške Bjørn Wirkola
1968/69Zastava Norveške Bjørn WirkolaZastava Norveške Bjørn WirkolaZastava Norveške Bjørn WirkolaZastava Češkoslovaške Jiří RaškaZastava Norveške Bjørn Wirkola
1969/70Flag of the Soviet Union Garij NapalkovZastava Češkoslovaške Jiří RaškaZastava Norveške Bjørn WirkolaZastava Češkoslovaške Jiří RaškaFlag of the German Democratic Republic Horst Queck
1970/71Zastava Norveške Ingolf MorkZastava Norveške Ingolf MorkZastava Češkoslovaške Zbyněk HubačZastava Norveške Ingolf MorkZastava Češkoslovaške Jiří Raška
1971/72Zastava Japonske Jukio KasajaZastava Japonske Jukio KasajaZastava Japonske Jukio KasajaZastava Norveške Bjørn WirkolaZastava Norveške Ingolf Mork
1972/73Flag of the German Democratic Republic Rainer SchmidtFlag of the German Democratic Republic Rainer SchmidtFlag of the Soviet Union Sergej BočkovZastava Češkoslovaške Rudolf HöhnlFlag of the German Democratic Republic Rainer Schmidt
1973/74Flag of the German Democratic Republic Hans-Georg AschenbachZastava Švice Walter SteinerFlag of the German Democratic Republic Hans-Georg AschenbachFlag of the German Democratic Republic Bernd EcksteinFlag of the German Democratic Republic Hans-Georg Aschenbach
1974/75Zastava Avstrije Willi PürstlZastava Avstrije Karl SchnablZastava Avstrije Karl SchnablZastava Avstrije Karl SchnablZastava Avstrije Willi Pürstl
1975/76Zastava Avstrije Toni InnauerZastava Avstrije Toni InnauerFlag of the German Democratic Republic Jochen DannebergZastava Avstrije Toni InnauerFlag of the German Democratic Republic Jochen Danneberg
1976/77Zastava Avstrije Toni InnauerFlag of the German Democratic Republic Jochen DannebergFlag of the German Democratic Republic Henry GlaßZastava Švice Walter SteinerFlag of the German Democratic Republic Jochen Danneberg
1977/78Flag of the German Democratic Republic Matthias BuseFlag of the German Democratic Republic Jochen DannebergZastava Norveške Per BergerudZastava Finske Kari YlianttilaZastava Finske Kari Ylianttila
1978/79Flag of the Soviet Union Jurij IvanovZastava Češkoslovaške Josef SamekZastava Finske Pentti KokkonenZastava Finske Pentti KokkonenZastava Finske Pentti Kokkonen
1979/80Flag of the German Democratic Republic Jochen DannebergZastava Avstrije Hubert NeuperZastava Avstrije Hubert NeuperFlag of the German Democratic Republic Martin WeberZastava Avstrije Hubert Neuper
1980/81Zastava Avstrije Hubert NeuperZastava Kanade Horst BulauZastava Finske Jari PuikkonenZastava Avstrije Armin KoglerZastava Avstrije Hubert Neuper
1981/82Zastava Finske Matti NykänenZastava Norveške Roger RuudFlag of the German Democratic Republic Manfred DeckertZastava Avstrije Hubert NeuperFlag of the German Democratic Republic Manfred Deckert
1982/83Zastava Kanade Horst BulauZastava Avstrije Armin KoglerZastava Finske Matti NykänenFlag of the German Democratic Republic Jens WeißflogZastava Finske Matti Nykänen
1983/84Flag of the German Democratic Republic Klaus OstwaldFlag of the German Democratic Republic Jens WeißflogFlag of the German Democratic Republic Jens WeißflogFlag of the German Democratic Republic Jens WeißflogFlag of the German Democratic Republic Jens Weißflog
1984/85Zastava Avstrije Ernst VettoriFlag of the German Democratic Republic Jens WeißflogZastava Finske Matti NykänenZastava Norveške Hroar StjernenFlag of the German Democratic Republic Jens Weißflog
1985/86Zastava Finske Pekka SuorsaZastava Češkoslovaške Pavel PlocZastava Finske Jari PuikkonenZastava Avstrije Ernst VettoriZastava Avstrije Ernst Vettori
1986/87Zastava Norveške Vegard OpaasZastava Zahodne Nemčije Andreas BauerZastava Jugoslavije Primož UlagaZastava Finske Tuomo YlipulliZastava Avstrije Ernst Vettori
1987/88Zastava Češkoslovaške Pavel PlocZastava Finske Matti NykänenZastava Finske Matti NykänenZastava Finske Matti NykänenZastava Finske Matti Nykänen
1988/89Zastava Zahodne Nemčije Dieter ThomaZastava Finske Matti NykänenZastava Švedske Jan BoklövFlag of the United States Mike HollandZastava Finske Risto Laakkonen
1989/90Zastava Zahodne Nemčije Dieter ThomaFlag of the German Democratic Republic Jens WeißflogZastava Finske Ari-Pekka NikkolaZastava Češkoslovaške František JežZastava Zahodne Nemčije Dieter Thoma
1990/91Zastava Nemčije Jens WeißflogZastava Nemčije Jens WeißflogZastava Finske Ari-Pekka NikkolaZastava Avstrije Andreas FelderZastava Nemčije Jens Weißflog
1991/92Zastava Finske Toni NieminenZastava Avstrije Andreas FelderZastava Finske Toni NieminenZastava Finske Toni NieminenZastava Finske Toni Nieminen
1992/93Zastava Nemčije Christof DuffnerZastava Japonske Noriaki KasaiZastava Avstrije Andreas GoldbergerZastava Avstrije Andreas GoldbergerZastava Avstrije Andreas Goldberger
1993/94Zastava Nemčije Jens WeißflogZastava Norveške Espen BredesenZastava Avstrije Andreas GoldbergerZastava Norveške Espen BredesenZastava Norveške Espen Bredesen
1994/95Zastava Avstrije R. SchwarzenbergerZastava Finske Janne AhonenZastava Japonske Kazujoši FunakiZastava Avstrije Andreas GoldbergerZastava Avstrije Andreas Goldberger
1995/96Zastava Finske Mika LaitinenZastava Avstrije R. SchwarzenbergerZastava Avstrije Andreas GoldbergerZastava Nemčije Jens WeißflogZastava Nemčije Jens Weißflog
1996/97Zastava Nemčije Dieter ThomaZastava Slovenije Primož PeterkaZastava Japonske Kazujoši FunakiZastava Nemčije Dieter ThomaZastava Slovenije Primož Peterka
1997/98Zastava Japonske Kazujoši FunakiZastava Japonske Kazujoši FunakiZastava Japonske Kazujoši FunakiZastava Nemčije Sven HannawaldZastava Japonske Kazujoši Funaki
1998/99Zastava Nemčije Martin SchmittZastava Nemčije Martin SchmittZastava Japonske Noriaki KasaiZastava Avstrije Andreas WidhölzlZastava Finske Janne Ahonen
1999/00Zastava Nemčije Martin SchmittZastava Avstrije Andreas WidhölzlZastava Avstrije Andreas WidhölzlZastava Avstrije Andreas WidhölzlZastava Avstrije Andreas Widhölzl
2000/01Zastava Nemčije Martin SchmittZastava Japonske Noriaki KasaiZastava Poljske Adam MałyszZastava Poljske Adam MałyszZastava Poljske Adam Małysz
2001/02Zastava Nemčije Sven HannawaldZastava Nemčije Sven HannawaldZastava Nemčije Sven HannawaldZastava Nemčije Sven HannawaldZastava Nemčije Sven Hannawald
2002/03Zastava Nemčije Sven HannawaldZastava Slovenije Primož PeterkaZastava Finske Janne AhonenZastava Norveške Bjørn Einar RomørenZastava Finske Janne Ahonen
2003/04Zastava Norveške Sigurd PettersenZastava Norveške Sigurd PettersenZastava Slovenije Peter ŽontaZastava Norveške Sigurd PettersenZastava Norveške Sigurd Pettersen
2004/05Zastava Finske Janne AhonenZastava Finske Janne AhonenZastava Finske Janne AhonenZastava Avstrije Martin HöllwarthZastava Finske Janne Ahonen
2005/06Zastava Finske Janne AhonenZastava Češke Jakub JandaZastava Norveške Lars BystølZastava Finske Janne AhonenZastava Finske Janne Ahonen
Zastava Češke Jakub Janda
2006/07Zastava Avstrije Gregor SchlierenzauerZastava Švice Andreas KüttelZastava Norveške Anders JacobsenZastava Avstrije Gregor SchlierenzauerZastava Norveške Anders Jacobsen
2007/08Zastava Avstrije Thomas MorgensternZastava Avstrije Gregor SchlierenzauerZastava Finske Janne AhonenZastava Finske Janne AhonenZastava Finske Janne Ahonen
2008/09Zastava Švice Simon AmmannZastava Avstrije Wolfgang LoitzlZastava Avstrije Wolfgang LoitzlZastava Avstrije Wolfgang LoitzlZastava Avstrije Wolfgang Loitzl
2009/10Zastava Avstrije Andreas KoflerZastava Avstrije Gregor SchlierenzauerZastava Avstrije Gregor SchlierenzauerZastava Avstrije Thomas MorgensternZastava Avstrije Andreas Kofler
2010/11Zastava Avstrije Thomas MorgensternZastava Švice Simon AmmannZastava Avstrije Thomas MorgensternZastava Norveške Tom HildeZastava Avstrije Thomas Morgenstern
2011/12Zastava Avstrije Gregor SchlierenzauerZastava Avstrije Gregor SchlierenzauerZastava Avstrije Andreas KoflerZastava Avstrije Thomas MorgensternZastava Avstrije Gregor Schlierenzauer
2012/13Zastava Norveške Anders JacobsenZastava Norveške Anders JacobsenZastava Avstrije Gregor SchlierenzauerZastava Avstrije Gregor SchlierenzauerZastava Avstrije Gregor Schlierenzauer
2013/14Zastava Švice Simon AmmannZastava Avstrije Thomas DiethartZastava Finske Anssi KoivurantaZastava Avstrije Thomas DiethartZastava Avstrije Thomas Diethart
2014/15Zastava Avstrije Stefan KraftZastava Norveške Anders JacobsenZastava Nemčije Richard FreitagZastava Avstrije Michael HayböckZastava Avstrije Stefan Kraft
2015/16Zastava Nemčije Severin FreundZastava Slovenije Peter PrevcZastava Slovenije Peter PrevcZastava Slovenije Peter PrevcZastava Slovenije Peter Prevc


Ni komentarjev:

Objavite komentar