torek, 28. avgust 2012

OGLED LIPICE, PIRANA IN PORTOROŽA 26.8.2011

Dobro leto nazaj sva se z ženo odločila za enodnevni izlet v zibelko vseh lipicanskih konj na svetu, ki danes velja za enega od najlepših kulturno zgodovinskih spomenikov Slovenije - kobilarno Lipica, za ogled čarobnega mesta Piran ter na koncu še Portoroža, ki velja za najbolj mondeno slovensko obalno mesto.
Kobilarna Lipica
Leta 1580 jo je dal ustanoviti  takratni regent Štajerske, nadvojvoda Karel, z namenom vzreje elegantnih jahalnih voznih konj. Simbol kobilarne je lipicanec, ki ga lahko najdemo tudi na evrskem kovancu za 20 centov. V svetu lahko govorimo o osmih originalnih krvnih linijah lipicanca, od tega jih je kar šest bilo oblikovanih v Lipici. Oblikovali so tudi 18 rodov kobil. Odbirajo le konje, ki se rodijo črni in s starostjo pobelijo, to se zgodi med 5-7 letom starosti. Po tradiciji ima kobilarna vedno enega črnega lipicanca. Danes vzreja lipicancev poteka tudi v Avstriji, Madžarski, Italiji, Romuniji, Hrvaški in Slovaški.

Na vhodu kobilarne


Vsak lipicanec ima na svojem boksu podatke o materi in očetu.


Najstarejši konj v času ogleda, 28 let.


Hipodrom Lipica

Piran

Gre za manjše pristaniško mesto na slovenski obali z dobrimi 4.000 prebivalci, ki leži na samem rtu Piranskega polotoka. Zavetnik mesta ke sveti Jurij, kateremu je posvečena tudi mestna cerkev. Mesto je znano predvsem po solinarstvu, po dnevih arhitekture, po poletnih glasbenih večerih, poletnem festivalu itd.


Pogled na mesto


Piransko obzidje - gre v bistvu za trojno obzidje, saj so morali zaradi širjenja mesta postavljati novo. Najstarejši del je star okrog 1.300 let.


Tartinijev trg - današnjo podobo naj bi dobil v 2. polovici 19. stoletja. Na levi strani sodna palača, desno od nje mestna hiša.


Pogled s trga na cerkev svetega Jurija, ki naj bi nastala v 12. stoletju.



Trg se imenuje po skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju. Na njem stoji tudi njegov kip. Zanimivost le tega je večkrat ukraden lok, ki ga skladatelj drži v roki.

Portorož

Izrazit turistični kraj na slovenski obali z marino, igralnico, hoteli in letališčem. Začetki razvoja segajo tja v 13. stoletje, konkretnejši razvoj v 19. stoletje. Ta razvoj se je med vojnama ustavil in spet zaživel pred slabimi 50 leti, ko je bilo zgrajenih večina današnjih hotelov, marina, letališče ipd.


Portoroška plaža


Prvi in edini luksuzni hotel kategorije deluxe v Sloveniji. Pred nekaj leti ga je obnovila družba Istrabenz hoteli, danes pa je v najemu nemške verige hotelov Kempinsky hotels S.A.


Ni komentarjev:

Objavite komentar