nedelja, 2. september 2012

ČUDOVITE BENETKE 10.9.2011

Skorajda leto dni je že minilo od mojega obiska mesteca številnih kanalov in mostov. Gre za prav posebno mesto, ki se ga tudi zato, ker ni preveč oddaljeno od Slovenije, splača obiskati vsaj za en dan. Če zapišem nekaj o Benetekah, gre za glavno mesto dežele Benečije, ki je nastalo v 5. stoletju, ob begu prebivalcev Ogleja pred Barbari v močvirne lagune. Celotna laguna je sestavljena iz številnih otokov. Središče je sprva bilo na otoku Torcello, zdaj na Rialtu. Poleg središča smo se mi ustavili še na dveh majhnih otočkih, Burano in Murano. Danes imajo Benetke dobrih 300.000 prebivalcev, znane pa so predvsem po filmskem festivalu in Beneškem karnevalu.
Benetke

Nove prokuracije - te so nadomestile stare. Začetek gradnje v 15. stoletju. Sprva torej šlo za pisarne beneških uradnikov, danes spodnji del zaznamujejo številne trgovinice in dragi lokali.


S skoraj 100 m (98,6 m) najvišja stavba v mestu. Zgrajen leta 1912 na mestu prvotnega zvonika, ki se je porušil leta 1902. Ker je bil le ta obddan na vrhu z bromom je služil tudi kot svetilnik v pristanišču.


Dva stebra (posvečena dvem svetnikoma mesta, sv. Marku in sv. Todaru) pomenita uradni vhod v beneško republiku ter predstavljata lokacijo na trgu sv. Marka kjer so po obsodbi usmrtili beneške zločince.


Trg sv. Marka (1). Gre za najbolj obiskani trg na svetu, v kar smo se lahko dejansko prepričali. Pravijo mu tudi središče majhnega vodnega sveta. Sestavlja ga osem stavb. Na levi strani slike vidimo stare prokuracije, na desni nove. V pritličju obeh danes drage trgovinice in bari.


Trg sv. Marka (2). Poleg že omenjenih dveh stebrov, na levi strani slike vidimo Doževo palačo, na desni knjižnico, zgrajeno med leti 1537-1588. Danes naj bi hranila okrog 750.000 knjig.


Doževa palača. Gotska palača, zgrajena med leti 1300-1424. V njej je prebival dož. Del nje je povezan z baziliko sv. Marka saj je leta nekdaj veljala za doževo osebno baziliko.


Bazilika sv. Marka. Gre za glavno beneško katedralo in sedež beneške patriarhije. Zgrajena je bila zaradi hrambe posmrtnih ostankov sv. Marka, ki so jih leta 828 Benečani pretihotapili iz Aleksandrije. Prvotna zgradba je nato zgorela, zgradili so novo. Znamenitost bazilike so tudi štirje konji na pročelju. Ti so bili izdelani za slavolok v Konstantinopolu, a so jih v križarskih vojnah Benečani zaplenili in odpeljali v Benetke.


Del trga je tudi urni stolp. Zgrajen med leti 1496-1499. Glavni del je razdeljen na 24 delov. Čas je prikazan v rimskih številkah. Na vrhu stolpa dve figuri (mavra), ki oznanjata vsako polno uro.

Most Rialto.Najpomembnejši most v mestu. Povezuje mesto preko glavnega kanala (Canale Grande - 3,8 km). Most je dolg 50 m in leži 7,5 m nad vodo. Ob mostu leži najstarejši del Benetk. Most se je že dvakrat zrušil. Tega so zgradili leta 1591.


Pogled z mostu na najstarejši del Benetk.


Gondole. Prevozno sredstvo beneških trgovcev in plemičev, danes velja za romantično prevozno sredstavo, namenjeno predvsem prevozu turistov.


Jaz v Benetkah.
Murano

Gre za skupino sedmih otokov, povezanih z mostovi. Od 10. stoletja znano po steklarstvu. Steklarji so bili nekdaj tako cenjeni, da so imeli npr. imuniteto tožilstva, prav tako so se npr. lahko poročali s hčermi beneških uradnikov. Steklo se izdeluje s pomočjo posebne bakle, ki se vstavi v peč in se raztopi. Preden se spet strdi, ga steklar oblikuje. Pri tem obstaja več tehnik oblikovanja. Muransko steklo v svetu velja za izjemno cenjenega.


Steklarstvo G.D. Furlan


Ogledali smo si izdelavo stekla.


Končni izdelek.
Burano

Otok leži na severnem koncu lagune. Znan po barvitosti hiš in čipkarstvu. Sestavljajo ga štirje otočki.


Barvitost mesta izvira iz zahteve vlade, ki ti je, če si želel prebarvati hišo, sama odobrila barvo le te.


Jaz v Buranu.


Cerkev sv . Martina s poševnim stolpom.


Ni komentarjev:

Objavite komentar