sreda, 12. september 2012

ROMANTIČNA VERONA IN GARDSKO JEZERO 17.2.2012

Tudi midva sva kot mnogi drugi pari morala obiskati mesto zaljubljencev oziroma mesto Romea in Julije. Čeprav je trajalo le en slab dan je bilo prečudovito in tudi vreme je kljub še zimskemu času služilo. Če namenim par besed o Veroni, gre za glavno mesto veronske pokrajine v deželi Benečiji. Leži v v zavoju reke Adiže in je približno tako veliko kot Ljubljana (270.000). Podobo mestu je dala predvsem družina Scaligheri. Mesto je najbolj znano po Juliji in Romeu ter po tretjem največjem amfiteatru na svetu.

Portoni Della Bra in Pentagonal Tower - mestna vrata na južnem delu trga Bra, sestavljena iz dveh lokov. Na desno jih zaključuje stolp Pentagonal. Vrata so del obzidja, ki ga je ob koncu 14. stoletja postavil milanski vojvoda Visconti (slika spodaj).



Trg Bra - največji veronski trg. Na njem stoji arena, spomenik prvemu kralju Italije, Emanuelu 1., mestna hiša, palača Gran Guardia...


Palazzo Barbieri - mestna hiša. Začetek gradnje sega v leto 1836. Pod Habsburžani služila kot baza, ki je skrbela za obrambo mesta.


Palazzo Della Gran Guardia - izgrajena je bila daljnega leta 1610. Služila je kot sedež mestne straže. Danes se uporablja za različna srečanja, konference.


Tretji največji amfiteater na svetu, zgrajen v 1. stoletju. Sprejme okoli 20.000 obiskovalcev, danes se uporablja predvsem za operne predstave.


Notranjost amfiteatra.


Dvorišče Julije Capulet. V Shakespearovi tragediji Julija in Romeo najdemo več hiš iz Verone. Ta hiša in dvorišče je najbolj znano. Tudi najbolj obiskano. Zidovi so popisani z različnimi ljubezenskimi sporočili, ki jih pišejo obiskovalci.


Kip Julije na dvorišču. Desna dojka je zelo obrabljena, saj po legendi dotik le-te prinaša srečo v ljubezni.


Balkon


Zeliščni trg


Market Column - stolp na trgu iz leta 1410.


Domus Mercatorum - stavba, ki jo je leta 1301 konstruiral Alberto Della Scala. Služila kot dom trgovcev, danes v njej banka.


Palazzo Maffei - posebnost predstavlja šest kipov mitskih bogov na pročelju in stolp iz marmorja pred palačo na katerem je lev sv. Marka.


Hiša Mazzanti - hiša okrasena s freskami mitoloških bitij.


Kip Danteju Aligherijo na gosposkem trgu.


Palazzo Scaligheri, zdaj perfektura. Iz 12. stoletja.


Palazzo Del Capitano - na dvorišču stavbe so znamenita vrata Porta Bombardieri.


Loggia Del Consiglio - najpomembnejša in najlepša renesančna zgradba v Veroni.


Pallazo Del Comune ali mestna hiša. Značilnost stabe so pasovi opek iz različnih barv.


Torre Dei Lamberti - 84 m visok stolp v Veroni.


Bazilika svete Anastazije - največja cerkev v Veroni.


Grobnice družine Scaligheri - skupina petih pogrebnih spomenikov družine, ki je vladala v mestu v 13. in 14. stoletju.


Gardsko Jezero - največje italijansko jezero in 34. največje jezero na svetu, obsega kar 370 kvadratnih km.


Sirmione in grad Scaligheri. Mesto in grad sta na seznamu UNESCO. Mesto ima slabih 8.000 prebivalcev. Grad je bil zgrajen v 13. stoletju. Poleg gradu je znamenitost mesta tudi impozanten primer privatnih patricijskih stanovanj z bazeni - Grotte Di Catullo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar