ponedeljek, 3. september 2012

SALZBURG, MOZART, KROGLICE...  26.11.2011


Z ženo sva se lansko leto odločila, da se odpraviva na enodnevni izlet v Salzburg. Mesto je znano po več stvareh, npr. po trdnjavi Festung, po W.A. Mozartu, po čokoladnih kroglicah, po tem, da gre za rojstni kraj lastnika Red Bulla, po filmu Moje pesmi, Moje sanje in še bi lahko našteval. Od Ljubljane je oddaljeno dobrih 250 km in je v bistvu dovolj en dan, da si ogledate vse znamenitosti in doživite utrip mesta, ki je v času priprave na božič prav poseben, saj ga obogatijo božični sejmi, postavljeni v samem centru mesta. Je četrto največje avstrijsko mesto (148.000) in glavno mesto dežele Solnograške. Je na seznamu zaščitene kulturne dediščine (Unesco).


Ogled sva začela na žitni ulici (Getreidegasse). Ta velja za najpomembnejšo ulico v mesto. Njena značilnost so kovinski izveski, ki visijo iz vsake stavbe. Tako je tudi multinacionalka McDonalds morala na tej ulici prilagoditi svoj znak.


Na številki 9. se je leta 1756 rodil Wolfgang Amadeus Mozart. Ta avstrijski skladatelj je v tej hiši živel do svojega 17. leta. Bil je čudežen otrok, saj je že pri rosnih petih letih pisal skladbe, v času otroštva pa je že bil virtuoz igranja na klavir in violino. Umrl je na Dunaju pri 35. letih. Njegovi najbolj znani deli sta verjetno Figarova svatba in Čarobna piščal. V tej hiši je danes muzej.


Pri Mozartovih 17. letih se je družina preselila v hišo na drugi strani reke Saalzach. Tudi ta hiša je danes preurejena v muzej.



Mozartov kip na Mozartplatzu


Stara rezidenca škofov na Residenzplatzu. Bavarski škofje naj bi se v Salzburg preselili v 11. stoletju. Poslopje se prvič omenja leta 1120. V njej je danes galerija, nasproti stare pa stoji nova rezidenca škofov.


Kaffehaus Tomaselli. Najstarejša kavarna v Avstriji in ena od najstarejših v Evropi. V njo naj bi zahajal tudi W.A. Mozart.


Notranjost kavarne.


Kaffe Furst. Nasproti kavarne Tomaselli stoji kavarna in slaščičarna Furst, ki edina prodaja originalne salzburške mozartove kroglice. To kulinarično posebnost mesta je leta 1890 prvi izdelal Paul Furst. So dražje od kroglic ostalih prodajalcev, saj je vsaka kroglica izdelana ročno.


Meni osebno niso bile nič boljše od ostalih.


Frančiškanska cerkev.


Benediktinski samostan svetega Petra. Verjetno gre za nasjtarejši samostan na nemško govorečem območju. Prvotna stavba naj bi bila zgrajena že leta 692.


Restavracija Stiftskeller st. Peter. Najstarejša restavracija v srednji Evropi.


Odličen interier in hrana.


Palača in vrtovi Mirabell. Leta 1606 jo je dal zgraditi nadškof Wolf Dietrich Raitenau za svojo gospodinjo Salome Alt, ki mu je rodila 15 otrok.


Tudi v njej je igral W.A.Mozart, in sicer v dvorani Marble, ki je danes znana kot ena najlepših poročnih dvoran. Palači pripadaj vrtovi, na katerih najdemo 4 skulpture (mitološka tematika).


Pogled z vrtov palače Mirabell na trdnjavo Festung.


Pred palačo Mirabell


Pogled s trdnjave Festung na mesto.


Trdnjava Festung oz. grad Hohensalzburg. Zgrajena leta 1077. Sprva namenjena le obrambi. Kasneje so jo politično močni škofje razširili in jo obdali z obzidjem, s čimer so se obvarovali pred kmečkimi upori, kasneje pred Napoleonovim obleganjem. Danes trdnjava velja za enega največjih gradov v Evropi.


Božični sejem na osrednjem dvorišču gradu Hohensalzburg. Značilnost teh sejmov so punči z različnimi okusi, kuhano vino, šmarn, klobase... Za spomin lahko kupiš tudi skodelico z motivom sejma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar