torek, 16. julij 2013

UMAG 1.-7.7.2013


Za letošnji kraj dopusta smo si izbrali Umag, predvsem zaradi neposredne bližine, saj je Umag oddaljen le kakih 10 km od državne meje s Slovenijo. Gre za mesto s slabimi 8000 prebivalci, ki se deli na dva dela. Starejši del mesta leži na polotoku, novejši na celini. To področje naj bi bilo naseljeno že v rimski dobi, kasneje je bilo v lasti tržaške škofije, nato benečanov, ob koncu 18. stoletja Habsburžanov. Po 1. svetovni vojni je pripadel Italiji, po 2. svetovni vojni pa je bil kot del cone B priključen Jugoslaviji.


Glavni trg v Umagu.


Župnijska cerkev Vnebohoda Blažene Device Marije - zgrajena leta 1757 na mestu, kjer je prej stala župnijska cerkev sv. Pelegrina


V neposredni bližini cerkve stoji zvonik, zgrajen v 15. stoletju. Visok 33 m. Za zvonikom stoji mestna cisterna, nekoč glavni vir pitne vode v mestu.



Umag krasijo majhne, ozke uličice.


Umag predstavlja tudi prvo pravo pristanišče s carino in mejnim prehododm s SZ strani države. Mestno pristanišče ima dva manjša pomola. Na pomolu stoji svetilnik.

ATP STUDENA CROATIA OPEN

Vsakoletni teniški turnir Croatia Open Umag, predstavlja verjetno največji simbol mesta. Kombinacija športa, turizma, gospodarstva, kulinarike, stadion v obliki školjke in njegova lega ob plaži dajejo prepoznaven značaj turnirju, ki je bil prvič organiziran že daljnega leta 1990. V zadnjih letih turnir poteka v drugi polovici julija. Kot zanimivost, potekal je tudi v času vojne v začetku devetdesetih. Kakovost turnirja je prepoznala tudi organizacija ATP, ki je turnirju podelila kar pet nagrad za izvrstnost.


Turnir poteka v teniškem kompleksu, ki ga sestavljajo osrednji stadion, Grand Stand in 14 manjših teniških terenov. Kompleks je leta 1989 projektiral arhitekt Marijan Videc. Osrednji stadion lahko sprejme 4000 gledalcev.


Umag je dosedaj organiziral 23 turnirjev. Največ zmag je šlo v Španijo, kar devet. Od tega jih je kar pet prispeval Carlos Moya, ki je rekorder po število osvojenih turnirjev v Umagu. Na drugem mestu mu sledi avstrijec Thomas Muster s tremi zmagami. Oba spadata med častne meščane Umaga. Carlos Moya pa je bil celo odlikovan z državnim priznanjem. Domačini so turnir osvojili dvakrat. Na prvem turnirju (1990) je slavil Goran Prpič, na zadnjem (2012) Marin Čilič.


TURIZEM

Umag je v zadnjih desetletjih doživel izjemen turistični preboj. Danes se tako ponaša z vrsto namestitvenih zmogljivosti in šprotno-rekreacijskih objektov. Celotna Umaška riviera sega od Savudrije do Dajle. Poleg hotelov v mestu (Kristal, Sipar, Adriatic, Umag, Koralj, Istra, Aurora) turistično ponudbo Umaga dopolnjujejo tri velika turistična naselja (Stella Maris, Katoro, Polynesia), s hoteli, apartmaji, bungalovi in avtokampi. Del Umaga je tudi marina, v njej lahko pristanejo jahte tudi do dolžine 25 m

HOTEL SOL GARDEN (TN KATORO)

Za letošnji dopust smo si izbrali vrhunski štiri zvezdični hotel Sol Garden. Gre za enega najboljših, večkrat nagrajenih hotelov, na področju Istre. Za letošnje letpo je npr. prejel certifikat izvrstnosti. Hotel je primeren za mlade družine in za vse, ki si želijo aktivno preživeti svoj dopust.


Pred hotelom.


Recepcija hotela, ki obsega kar 491 sob (283 v hotelu, 198 v treh objektih ob hotelu).


V okolici hotela je možno izbirati med pestro ponudbo. Ponudbo sestavlja zunanji vodni park, wellness center, igrišča za nogomet, rokomet, košarko, klubske hiše za otroke do 4, 8, 13 in 17 let. Hotel velja tudi kot hotel prijazen kolesarjem. Je član sistema Roadbike Holidays, ima že dve majici. Ta se podeli hotelom, ki so specializirani za kolesarske počitnice in, ki izpolnjujejo pogoje kolesarjev v smislu kakovosti in ponujenih uslug.



Na parkirišču pred glavnim vhodom v hotel.


Pred hotelom.


Bazenski kompleks znotraj hotelskega kompleksa.





Na terasi hotela, kjer se vsak večer odvija bogat animacijski program, predvsem za otroke.


V TN Stella Maris.


Na plaži Laguna v Stella Marisu, verjetno najboljši plaži na Umaški rivieri.


Prvič v morju.


Ni komentarjev:

Objavite komentar