petek, 18. julij 2014

BIHAĆ 7.7.2014


Z ženo Almo sva v začetku tega meseca obiskala 277 km oddaljeni Bihać. Glavno mesto Unsko-sanskog kantona in isto imenovane občine z okoli 62.000 prebivalci. Namenjena sva bila v kantonalno bolnico, a še prej sva se ustavila v centru mesta, kjer so nastale naslednje fotografije.

Ozemlje, kjer danes leži Bihać, so prvi prebivalci začeli naseljevati pred okoli 2800 leti. Skozi zadnja stoletja, mesto, ne glede na različno oblast, ohranja status upravnega, kmetijskega, posvetnega in zdravstvenega središča zahodne BiH. Mesto je bilo prizadeto tako v 1. svetovni vojni, kot v drugi, ko se je v neposredni bližini mesta, na Garavicah, zgodil eden najhujših zločinov 2. svetovne vojne. Ubitih je bilo okoli 5.000 Srbov, Hrvatov in Bošnjakov...Po osvoboditvi mesta s strani partizanov, je bil prav v Bihaću ustanovljen Antifašistični svet narodne osvoboditve Jugoslavije, na kratko AVNOJ. Bihać je bil močno prizadet tudi v domovinski vojni za BiH.

Mesto danes velja za nosilca gospodarstva v tem delu Bosne. Tukaj stoji ena največjih pivovarn v državi, ki proizvaja pivo Preminger, prav tako eno najpomembnejših izvoznih podjetij v BiH, Bira - Bihaćka industrija hladilnih naprav.


V samem centru mesta stoji Fethija džamija, prvotno cerkev svetega Antona Padovanskega iz 1266 leta. Gre za eno redkih gotsko oblikovanih džamij v Evropi. V bistvu predstavlja najstarejšo gotsko stavbo v BiH.


Center mesta krasijo številni spomeniki in skulpture. Na sliki spomenik NOB, postavljen ob 600. obletnici mesta Bihać.


Aleja Alije Izetbegovića, prvega predsednika BiH, ki je umrl leta 2003 v Sarajevu in človeka, ki je oče današnje BiH.


Na zgornji sliki mestni park v Bihaću. Ta naj bi nastal okoli leta 1890, za časa Avstro-Ogrske, ko je bilo zgrajenih veliko novih ulic, prav tako kanal ob parku, za potrebe hidroelektarne, ki deluje še danes. Park naj bi obsegal 387 dreves, predvsem platan. Najvišja med njimi doseže višino 32 m. 


Mestu poseben pečat daje 212,5 km dolga smaragdna reka Una. Ta naj bi ime dobila že v času Rimljanov, in sicer iz latinske besede una, ki izhaja iz imena etruščanske boginje Une in pomeni edina.


Mestna plaža na Uni.



Z ženo sva si privoščila kosilo v znani restavraciji Čardak na Uni, kjer sva za naše razmere, smešno poceni, odlično jedla.


Račun za dve brezalkoholni pijači, kavo z mlekom, dve glavni jedi s solato in sladico je znašal samo 11.5 EUR. 


Mešano meso na žaru.

Ni komentarjev:

Objavite komentar