torek, 15. julij 2014

STANLEYJEV POKAL DRUGIČ V SLOVENIJI 13.7.2014


Po zaslugi Anžeta Kopitarja je Stanleyjev pokal obiskal Slovenijo še drugič v obdobju treh let. Pred dvema letoma se njegovega prihoda nisem mogel udeležiti, ker sem bil na dopustu na Hrvaškem. Letos mi njegov ogled ni ušel. Kot vemo, vsak igralec zmagovalnega moštva, lahko z njim ob družbi dveh varnostnikov, preživi en dan. Prvič je Stanley prišel v Sloveniji 6.7.2012. Njegovega obiska se spomnimo po čokolešniku, katerega je Anže jedel iz pokala, po alpskem mleku, ki je s tem doživel izjemno promocijo. Pa tudi po obisku Bleda, njegovega gradu, vožnji s pletno in partiji golfa. Ob 18.00 pa je bil v Hrušici, na tako imenovanem placu, predstavljen radovedni množici. Drugi obisk, ki se je zgodil pred nekaj dnevi, se je za Stanleya prav tako začel z zajtrkom, nato z vožnjo s helikopterjem na Golico, in pa vnovičnem obisku Bleda in vožnji s pletno. Ob 16.00 je obiskal znamenito dvorano Podmežakla, na Jesenicah, kjer ga je pričakala več kot 3000 glava množica ljudi.


Drugače gre za pokal, ki ga vsako leto prejme zmagovalec najmočnejše hokejske lige na svetu, NHL. Pokal obdajajo številne legende in običaji, od pitja šampanjca iz njega, uriniranja, do hranjenja iz njega, tudi psov....Za razliko od pokalov v drugih ameriških športih, ta pokal ni izdelan vsako leto na novo, vsaka ekipa pa ga lahko obdrži eno leto. Pri tem je zanimivost ta, da so na njem vgravirana imena vseh igralcev, trenerjev, menedžerjev in osebja zmagovalnih klubov. Vseeno pa je potrebno dodati, da gre pri tem za kopijo originala, original je bil leta 1892 podeljen s strani generalnega guvernerja Kanade, Lorda Stanleya of Prestona, kot nagrada za najboljši amaterski hokejski klub, za katerega je igrala skorajda vsa njegova družina. Ta 15,5 kg težak  in 89,54 cm visok pokal  so nato prvič podelili leta 1893, Montrealu.

Na spodnji sliki je prikazan prihod Stanleyjevega pokala pred dvorano Podmežakla.


Po prihodu v dvorano je sledil kulturni program in tiskovna konferenca Anžeta Kopitarja. Nato so mlajši dečki odigrali finale in-line turnirja v hokeju. Slavili so Jeseničani nad Blejci.


Prvi pak na tej tekmi je vrgel Anže Kopitar.



Po tekmi je sledilo fotografiranje udeležencev turnirja s Stanleyjevim pokalom in Anžetom Kopitarjem.


Jesenice je obiskal tudi lev Bailey, maskota zmagovalcev lige NHL, Los Angeles Kingsov. Ime je dobil po direktorju Kingsovih oglednikov, Garnetu Baileyu, ki je to funkcijo opravljal sedem let, dokler ni umrl na letu United Airlines 175, torej letalu, ki se je 11.9.2001 zaletelo v World Trade Center v New Yorku. Bailey ima na svojem hrbtu št. 72, ta številka je pripadala temu, kanadskemu igralcu med njegovo hokejsko kariero.   


Po tekmi je sledil vrhunec za nas obiskovalce, slikanje s pokalom. Za sliko iz njegove bližine je bilo potrebno odšteti 5 EUR, drugače je bilo možno tudi slikanje zastonj, le z malo večje daljave.


 Kot sem že omenil, vsaka ekipa lahko obdrži pokal eno leto, od tega ga lahko v času izven sezone, 100 dni, uporablja za sponzorske namene, za parado ob proslavi in za druženje pokala z igralci in drugim osebjem. Tradicijo, da Stanleyjev pokal preživi dan z igralcem zmagovalnega moštva so vpeljali igralci New York Rangersov.

Stanleyjev pokal na odru Podmežakle.


Na sliki vidimo enega od dveh varnostnikov pokala, ki sta za to priložnost prišla v Evropo.


Neskončna vrsta za uradno slikanje s Stanleyjevim pokalom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar