torek, 28. april 2015

IZLET NA RAKITNO 7.3.2015


Dne 7.3. smo bili povabljeni na Vitanov 2. rojstni dan na Rakitno. Gre za priljubljeno izletniško točko, z avtomobilom oddaljene le kake pol ure vožnje z avtomobilom od Ljubljane.

Gre za razloženo naselje, ki leži ob robu najvišjega kraškega polja v Sloveniji, sredi krimskih gozdov. Znano je po ugodni klimi za pljučne bolnike in po ostrih, a sončnih zimah. Na parkirišču ob jezeru imate na voljo dovolj parkirnih mest, da parkirate. Jezero poleti ponuja kopanje, poleti in jeseni ribolov ter pozimi drsanje. Ob jezeru je Hotel Rakitna, ki ima poleg sob in apartmajev še wellness, fitness, seminarsko sobo, restavracijo in picerijo. 


Ob jezeru je izhodišče za krožno sprehajalno pot med slikovitim naseljem počitniških hišic mimo Mladinskega klimatskega zdravilišča in skozi vaško jedro s cerkvijo – dolžina 3,5 km. Tu je tudi začetek gozdne in arheološke učne poti, ki vodi do ostankov rimskega obrambnega stolpa in zapornega zidu (Claustra Alpium Iuliarum) iz 3. st. n. št. (dolžina 2 x 1,6 km). Pozimi so v Rakitni urejene steze za tek na smučeh. Kolesarji se lahko iz Rakitne vzpnete na Krim, ki ponuja razgled na Ljubljansko kotlino. S kolesom je vrh dostopen v 45 minutah.


Poleg tega se lahko odpravite tudi v nekaj kilometrov oddaljeni Polharski dom, kjer si lahko ogledate Polharski muzej, lahko si ogledate tudi Golobjo jamo, ki jo na dnu krasi jezerce. Brinarjevo jelko, župnijsko cerkev svetega Križa in Rimski zid pri Rakitni.

V pisnih virih se Rakitna prvič omenja leta 1265. Leži na plitvem kraškem polju in deloma na valoviti dolomitni planoti v nadmorski višini 780 do 820 mnm, in je s tem najvišje ležeče kraško polje v Sloveniji. Kraj obkrožajo borovi in smrekovi gozdovi. Dolomitno dno polja je mokrotno, po njem teče potok Rakitniščica, ki ponika Ponikvah v severnem delu polja. Nekatere izvire Rakitniščice so v povirnem delu zajezili in nastalo je umetno jezero, v bližini pa je zrasel zaselek z vikend hišami. V središču kraja stojijo župnijska cerkev sv. Križa iz leta 1420, trgovina in gostilna. Zaradi visoke nadmorske višine in lege v plitvem kraškem polju se temperatura na Rakitni pogosto spusti zelo nizko. Zjutraj 15.2.1956 je bilo izmerjeno -34,0 °C, kar je le 0,5 °C več od uradnega slovenskega rekorda na Babnem, izmerjenega istega dne.
Nastale so naslednje slike.








Ni komentarjev:

Objavite komentar