torek, 28. april 2015

ZMAJEV KARNEVAL V LJUBLJANI

14.2.2015


Dan pred obiskom ptujskega karnevala smo obiskali največji pustni karneval v Ljubljani, tako imenovani Zmajev karneval. Gre za velik pustni sprevod po mestnih ulicah, ki vsako leto poteka na pustno soboto. V pustnem sprevodu vsako leto med ostalimi pisanimi šemami najdemo tudi skupine tradicionalnih pustnih mask, med katerimi so najbolj znani ptujski kurenti, cerkljanski laufarji in škoromati iz Hrušice. 


Letošnji Zmajev karneval je imel posebno temo, to so bile znamenitosti Ljubljane, saj v letu 2015 mesto Ljubljana obeležuje 150-letnico rojstva arhitekta Maksa Fabianija, ki je pustil močan pečat na urbanistični zasnovi sodobne Ljubljane.

Pustna povorka vsako leto svoj sprevod začne na Novem trgu, gre mimo mestne hiše, čez Prešernov trg, na Kongresni, kjer se vse zaključi z večjim rajanjem. Letos je za animacijo na Kongresnem trgu skrbel Jernej Kuntner. Povorko vsako leto vodi zeleni zmaj, maskota mesta Ljubljane. Karneval vključuje tri segmente, otroški del, v katerem sodelujejo osnovnošolci in otroci ljubljanskih vrtcev, etnološki del s poznanimi slovenskimi pustnimi maskami in šemami ter organizirane skupine pustnih maškar.

Predstavile so se prepoznavne etnološke maske iz širše regije kot so kurenti, orači, pokači, Halubajski zvončari ter prvič v Ljubljani Zagoriške mačkare. Otroške skupine so predstavile nekatere znamenitosti Ljubljane, od Šuštarskega mostu, Ljubljanskega gradu, do Nebotičnika. Za red sta skrbela policaja na hoduljah, za glasbo pa dve godbi na pihala in spretni žonglerji.


Naša čebelica Amaya.



































Za konec pa tortica v najboljši slaščičarni v mestu.






Ni komentarjev:

Objavite komentar