ponedeljek, 2. november 2015

TERME ČATEŽ 30.-31.7.2015



Še tretjič, v zadnjih štirih letih smo obiskali termalno zdravilišče v jugovzhodni Sloveniji. To, sicer največje termalno zdravilišče, leži le kakih 6 km od meje s Hrvaško in 1,5 km od manjhnega kraja Čatež ob Savi. To zdravilišče smo z družino obiskovali predvsem v devetdesetih letih, ko mislim, da ni minilo leto, da ga nebi obiskali.


Amaya v gusarskem zalivo in v indijanski vasi.


Gusarski zaliv sestavlja 20 plavajočih hišic, povezanih s pomolom. Cena najema od 90 do 120 evrov na noč. V hišici pa lahko prespi do pet oseb.


V indijanski vasi pa lahko naštejemo 25 šotorov, tako imenovanih tipijev. Vsi so enake oblike, a različnih barv in vzorcev ter tako ponazarjajo pet indijanskih elementov,


cena nočitve v šotoru zanaša med 70 in 90 evri, v njem lahko prespijo do štiri osebe.


Prve toplotne vrelce so odkrili že daljnega letsa 1797, a jih je bližnja reka Sava, 45 let kasneje preplavila. Vrelce so ponovno odkrili leta 1854.


Z znamenito papigo Aro, ki se na istem mestu nahaja že 25 let.


Pred našo hiško.


Zdravilišče so začeli urejati leta 1924, prvi modernejši objekti pa so bili izgrajeni leta 1963. Rahlo radioaktivna voda, ki priteče iz vrtine, odkrite leta 1963, ima temperaturo nekje med 57 in 64 stopinjami celzija, ta zadošča za potrebe vseh rekreacijskih bazenov, zdravilišča in ogrevanja bližnjih rastlinjakov.


Gostje so lahko nastanjeni v treh hotelih, Terme, Toplice in Čatež., v počitniških hišicah, bungalovih, bivalnih prikolicah in avtokampih, Lahko izbirajo med bogato športno-rekreacijsko ponudbo, trim kabinet, fitness studio, savne, trimska steza, športna igrišča, teniška igrišča, mini golf, ribarjenje, čolnarjenje...


V zimski termalni rivieri, ki obsega 1800 kvadratnih metrov,


poletna, ki je največja v Sloveniji pa obsega kar 10.000 kvadratnih metrov bazenov, drč. rek, vodnih tokov, slapov,gusarski otok...


Še največjo spremebo v vseh teh letih je doživel kamp. Ta se danes razprostira na 490 parcelah in je odprt celo leto. Večino mobilnih hišic so dale postaviti nizozemske turistične agencije, zato je danes Čatež preplavljen z gosti iz Nizozemske. Pred 20 leti je šlo za manjši kamp, o Nizozemcih pa ni bilo ne duha in sluha, danes pa predstavljajo večinski del obiskovalcev zdravilišča.

Ni komentarjev:

Objavite komentar